Hippa

päivitetty 8.11.2014


OMITUINEN METSÄHIPPA

ER41311/09

narttu, riistanvärinen, s.17.6.2009
i. LP1 Fjällfarmens Sarri e. Nutukas Illusia
kasv. & om. Susanna Kangasvuo, Tuusula

Lonkat A/A, kyynärät 0/2
kehityshäiriöitä: nenähalkio, silmän puutos, yläpurenta

Säkäkorkeus 45cm

Katselmus, 2010 Jun-n /3.

Hippa KoiraNetissä


SISARUKSET


n. KÄLLERÖINEN - B/C, PPM, terveet polvet, kyynärät ja selkä, MH, LTE +144 +++, poropaim., Kats. JUN-n 4., AVO-H, jälkeläinen (i. Kukkipuun Bakti)
u. OHTONEN - A/A, kyynärät 0/1, terveet silmät, polvet ja selkä, prcd-PRA A, MH, LTE +170 ++, poropaim., AVO EH, Kats. AVO1-u 2.
n. PIHKAKINTTU - A/A, terveet silmät, polvet, kyynärät ja selkä, prcd-PRA A, MH, LTE +73 ++, poropaim., JUN-T


10kk

3v


Hippa on hyvin iloinen ja positiivisesti elämään suhtautuva, rapsutuksista nauttiva sylieläin, jolla on ja on aina ollut Suuren Taistelijan sielu. Se on elämänjanoinen ja taistelutahtoinen pieni pippuri, useimmiten saa Ursa-systeri ja jopa arvovaltainen Luna-mamma antaa periksi neiti intopiukalle, kun se nappaa lelusta tai kepistä kiinni ja pysyy. Hippa on leikkisä ja puuhakas, joskin välillä vähän turhankin äänekäs pikkunainen. Hippunen on aina hyvällä tuulella ja tartuttaa hyvän mielen myös kanssakulkijoihin. Luoksetulokutsun kuultuaan se painaltaa iloisesti tykö, törmäten häntä heiluen ihan syliin asti. Kotilaumassaan Hippa toimii huoltotehtävissä, se pesee erityisesti Lunan korvat ja silmät huolellisesti, tsekkaa aina, että kaikilla on kaikki hyvin, painuu kylki kylkeen. Hippa on kiinnostunut kaikesta, varsin utelias pieni koira siis, toimii ja hääsää aktiivisesti, mutta silti siinä on myös jonkinlaista Viisautta, sisällä se osaa rauhoittua yllättävän hyvin ja myös ihan vain olla. Lähellä.

Syntymänsä hetkillä Hippa ei säästänyt ihmistään, josta tuli ihmisensä vasta myöhemmin ja ihan varkain, huolelta. Hippa oli kooltaan vain puolet sisaruksistaan, sen kapean niskan jatkeena oli pikkuruiseen kroppaansa nähden suuri ja kupolimainen pää, jonka huippuna oli kahtiajakoinen kirsu. Ensihetkien rujoa pikkuotusta ei voinut kuvailla tarmokkaaksi, Hipan tutkinut eläinlääkäri antoi kuitenkin toiveikkaan ennusteen, jota ennustetta pieni tulisielu rupesi parin ponneettomamman päivän jälkeen toteuttamaan. Painogrammat alkoivat nousta, jokaisen päivän jälkeen pieni musta todisti enemmän ja enemmän elinkykyään, nousten ensimmäisenä jaloilleen ottamaan haparoivia ensiaskeleita, kun sisaruksensa vielä pötköttivät pulleita vatsojaan pentulaatikon pohjalla. Elinviikkojen edettyä silmien avautumiseen Hippa herätti ilmoille vielä uuden huolen, kun odottelusta huolimatta vasen silmä ei avautunut kun raolleen. Uusi eläinlääkärikäynti paljasti karun totuuden, pennulla ei ole toista silmää. Ensisokin hellitettyä olin tyytyväinen siitä, että puutoksesta huolimatta vilkkuluomi suojaisi silmänaukkoa, kyynelkanava pitäisi huolen sen huuhtelusta eikä mihinkään suurempaan operaatioon tarvitsisi ryhtyä, Hippa oppisi tulemaan toimeen yhdelläkin silmällä. Tämän toimeentulemisensa Hippa on todistanut paremmin kuin hyvin, portaiden kulkemisessa sillä on mennyt ehkä normaalein aistein varustettua pentua pidempään, mutta tässäkin neitikoira on harjaantunut ja uskallan sanoa, että asiasta tietämätön ei Hipan toimimisessa näkisi eroa normaaliin koiraan verrattuna. Hipan kehityshäiriöt sijaitsevat pään alueella, kallon mallin, kirsuhalkion ja silmän puutoksen lisäksi sillä on yläpurenta. Virhepurenta on erittäin selvä, mutta sen hampaat ovat asettautuneet hyvin ja edelleen hampaiden vaihduttua ja Hipan kasvettua koirien mittoihin hampaita ei tarvitse poistaa, alakulmahampaat asettuvat nätisti yläkulmahampaiden eteen, vaikka ne sijaitsevatkin varsin lähekkäin normaaliin leikkaavaan purentaan nähden.

Kehityshäiriöistä ei ole tähän asti ollut Hipalle haittaa, se on ollut terve, hyvinvoiva ja pirteä pikkuotus, jonka olemassaolosta olen kaikesta huolimatta enemmän kuin iloinen.


PAIMENSUKUISEN LAPINKOIRAN SEURA RY.:N KATSELMUSARVOSTELUT


Oulu, Hiukkavaaran entinen kasarmialue 22.4.2012, Laura Siljander
Lähes 3-vuotias narttu, jolla hyvät rungon mittasuhteet. Pyöreä kallo-osa, yläpurenta. Hyvät kulmaukset edessä ja takana. Kaunis häntä. Hyvä turkin laatu. Liikkuu pitkin, joustavin askelin sivusta, hieman ahtaasti takaa. Miellyttävä, ihmisrakas luonne.
Avo1-n, -

Helsinki, Tuomarinkartanon vinttikoirakeskus 19.3.2011, Lasse Tuominen
Lähes oikeatyyppinen. Runko ja raajat hyvät. Pään otsapenger voimakkaasti kehittynyt. Toinen silmä puuttuu. Karvapeite oikea. Luonne hyvä.
NUO-n, -

Lieksa, Loma-Kolin rinteet 17.4.2010, Janika Wikstén
Erittäin sievä kokonaisuus. Kuono kapea, yläpurenta, toinen silmä puuttuu. Hyvä runko, saisi olla edestä paremmin kulmautunut, hyvä turkki, liikkuu hyvin sivusta, hieman ahtaasti takaa. Kaiken kaikkiaan symppis pakkaus!
JUN-n, sij. 3.