sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Sienisaaliin isä Nalle on DM-kantaja.

Sain Sienisaaliin isän Nallen (Kukkipuun Guorvil) ihmiseltä infoa, että hän oli otattanut Nallesta DM eli Degeneratiivinen Myelopatia -geenitestin. Nalle on geenitestin perusteella DM:n kantaja, joten tämän tiedon valossa laitan nyt myös emokoira Ursan (FI AVA BH TK1 Nutukas Ursula) geenitestin vireille DM:n osalta. Peukut pystyyn, että Ursa on tämän sairauden suhteen terve, ettei Sienisaaliin kanssa tarvitse jännittää kohonneen sairastumisriskin kanssa. Jokatapauksessa näitä täytynee testailla ainakin sen mukaan, jos niitä on tarkoitus käyttää jalostukseen.

DM on etenevä selkäydinrappeumasairaus, joka alkaa koordinaation heikkenemisellä ja lopulta etenee koiran halvaantumiseen. Geenitesti itsessään ei varsinaisesti kerro onko koira mutaation suhteen terve/kantaja/sairas, vaan geenitesti pikemminkin mittaa koiran todennäköistä riskiä sairastua. Sairaaksi luokitellulla koiralla on korkein riski sairastua kyseiseen sairauteen, terveellä riski taas on hyvin pieni.

Name: Kukkipuun Guorvil
Stud book no.: FIN47948/05
Chip no.: 246098100178076

Degenerative Myelopathy - PCR

Result: Genotype N/DM (exon 2)

Interpretation: The analysed dog is a carrier of the mutation in exon 2 of SOD1-gene that has been suggested to be a major risk factor for the development of Degenerative Myolepathy. The mutation will be passed on to the offsprng with a probability of 50%.

Ei kommentteja: