perjantai 6. marraskuuta 2015

Ritu luonnetestissä.

Ritu (PAIM-T Omituinen Tunturirisakas) kävi luonnetestissä Keravalla parisen viikkoa sitten 25.10. Vasta 2v 10kk ikäinen pikkukoira handlasi kaikki tilanteet fiksusti ja täyspäisesti, toimien melkeinpä tismalleen siten, kun ajattelin sen alunperin eri erikoiskokeissa toimivankin. Se on hyvähermoinen ja rohkea koira, joka selvittää tilanteet nopeasti, sen palautumiskyky on hyvä ja se ei koskaan ylireagoi tilanteissa ikään kuin vain varmuuden vuoksi. Vain sen puolustushalun topakkuus pääsi yllättämään, kun alunperin mietin, ettei sen kantti välttämättä kestä nousta ihmistä vastaan. Mikään Ritun toiminnassa ei kuitenkaan isommin yllättänyt ja olen älyttömän ylpeä tuon koiran tasapainoisesta luonteesta. (Tekstin lopusta löytyy luonnetestiä edeltävänä iltana kirjaamani oletetut ennakkoarvioni Ritun toiminnasta.)

Se mikä oikeastaan pääsi eniten yllättämään oli lopulta se, miten tuomarit rokottivat aika montaa eri osa-aluetta pääosin sen perusteella, että koiran kantti itsensä puolustamiseen ei kestänyt loppuun asti seinällä. Mikäli ymmärsin oikein, niin sen pohjalta sekä toimintakyky, hermorakenne ja kovuus jäi plus ykkösiin. Kaikki kuitenkin ylärajoilla, kuten tuomarikin suullisessa palautteessa mainitsee. Onneksi video puhuu puolestaan, pelkkä kirjallinen arvostelu ei nimittäin mielestäni kuvaa ihan parhaalla mahdollisella tavalla Ritun luonnetta, eikä sen reaktioita luonnetestissä.

Pimeän huoneen toimintaa tuossa videolla ei näy. Siellä Ritu käväisi ensimmäisenä tykönäni perähuoneen nurkassa missä istuin, haistoi pikaisesti lahjettani ja paineli sitten toiseen huoneeseen tutkimaan sen hajumaisemia. Sen koluttuaan palasi perähuoneeseen, tsekkasi tuomarin ja tuli uudelleen minun luokseni, vähän siihen malliin, että tiesi jo ensimmäisen kierroksen jälkeen missä olen, muttei ollut oikein käryllä, että tässä tehtävässä minuun pitäisi jotenkin reagoida. Käsittääkseni Ritu toimi pimeässä kuitenkin kokoajan, ei siis vinkunut, ollut hädissään tai istunut ovella, että täältä pitäisi päästä pois ja kutsua ei tarvinnut. Pimeässä olevista erilaisista alustoista (pressut yms.) ei ollut millänsäkään.

Luonnetestivideo löytyy arvostelun alta sekä seuraavan linkin takaa: Ritu 2v 10kk luonnetestissä, Kerava 25.10.2015.
Katsokaa ja kommentoikaa!

PAIM-T OMITUINEN TUNTURIRISAKAS

25.10.2015, Kerava
Tuomarit Lea Haanpää & Tarja Matsuoi
Loppupisteet +174, laukausvarma

Toimintakyky +1a, kohtuullinen
Terävyys +3, kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu +3, kohtuullinen hillitty
Taisteluhalu +2b, kohtuullisen pieni
Hermorakenne +1a, hieman rauhaton
Temperamentti +3, vilkas
Kovuus +1, hieman pehmeä
Luoksepäästävyys +3, hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus +++, laukausvarma


Ritu sai käytännössä täsmälleen samat pisteet samoilla osa-aluieden pisteillä kuin emänsä Ursakin (FI AVA BH TK1 Nutukas Ursula). Silti koirani tuntien ja ihan vaikka molempien luonnetestivideoita katsellen hoksaa, että Ritu on emäänsä kovempi, toimintakykyisempi ja parempihermoisempi koira. Tuossa paineen kerääntymisessä testin edetessä ja rohkeudessa on ainakin mun silmään isohko ero. Ikää molemmilla on ollut luonnetestin aikaan kutakuinkin saman verran, Ritu oli siis 2v 10kk, Ursa on ollut 3v 3kk. Ursan luonnetestivideo löytyy ainakin Lappalaiskoiragallerian kautta Petri Hallbergin kuvaamana: Ursan sivu Lappalaiskoiragalleriassa

Emän ja tyttären sekä myös Luna-mummun (Nutukas Illusia) suorituksia vertaillessa ja suuta määrää muidenkin koirien luonnetestivideoita katsellessa, minua jäi hämmentämään se, miten eri tavalla toimivat, hyvin erilaiset koirat saattavat vaikuttaa aivan samanlaisilta paperilla ja arvostelun perusteella. Toki koiran arvostelun luonnetestissä ratkaisee kokonaisuus, yhden reaktion ja yhden erikoiskokeen perusteella on paha sanoa koirasta mitään, vaan koiran kaikkia ominaisuuksia katsotaan läpi testin. Silti en voi olla miettimättä sitä, kertooko luonnetestiarvostelu oikealla tavalla objektiivisesti koiran reaktioista testin aikana ja erityisesti sitä, kuinka vertailukelpoisia koirien luonnetestitulokset ovat. Näyttäisi esimerkiksi, että kovuuden suhteen hieman pehmeissä voi olla hyvinkin pehmeitä koiria ja sitten toisaalta kohtuullisen kovia. Harmaat alueet tuntuvat olevan aika suuria. Kehoitan katselemaan ja kahlailemaan luonnetestivideoita läpi ja katsomaan miten erilaisia reaktioita eri koirilla on, jotka paperilla näyttävät melkeinpä samanlaisilta...

Luonnetestin arvosteluohjeet löytyvät Kennelliiton sivuilta:
Luonnetestin arvosteluohje, voimassa 1.1.2015 alkaen
Alla olevat lainaukset ovat kyseisen linkin takaa.

Näiden osalta siis mietin, mikä kuvaa nimenomaan koiran reaktiota parhaiten. En tiedä olenko harhainen vai mikä tässä mättää, kun edelleen olen sitä mieltä, että Ritun reaktioita kuvaa erityisesti kovuuden osalta parhaiten tuo kohtuullisen kova. Ritu ei missään vaiheessa osoittanut minkäänlaisia pelon merkkejä, väistöä tms. kun se tuotiin uudelleen niille paikoille, joissa se pelästytettiin, eikä se tarvinnut minun tukeani missään vaiheessa ja se näkyy myös videolla. Samoin jäin miettimään tuota toimintakykyä, Ritu ei tarvinnut minun apuani asioiden ratkaisemiseen missään vaiheessa. Laittaapahan vain mietityttämään...

KOVUUS
Kovuudella tarkoitetaan koiran taipumusta muistaa tai olla muistamatta epämiellyttäviä kokemuksia.

+1 Hieman pehmeä: Koira, joka osoittaa selviä merkkejä siitä, että se haluaisi välttää paikan, missä se pelästytettiin, mutta pystyy ohittamaan pelästyttämispaikan suhteellisen läheltä ohjaajan tukemana.

+3 Kohtuullisen kova: Koira, joka koettuaan oikea-aikaisen psyykkisen epämiellyttävyysreaktion uudelleen paikalle tuotaessa ei osoite pelon merkkejä ja halua välttää paikkaa.

+2 Kova: Koira, joka uudestaan tuotaessa paikkaan, missä sille aiheutettiin psyykkinen epämiellyttävyys, kulkee suoraan pelästymispaikan ohi. Kovuus näkyy kaikissa osasuorituksissa. 

TOIMINTAKYKY
Toimintakykynä pidetään luonteen ominaisuutta, joka saa koiran ilman ulkopuolista pakotetta pitämään puolensa todellista tai kuviteltua vaaraa vastaan. Voidaan hyvin ajatella, että se, mitä pidetään toimintakykynä, on monen ominaisuuden yhdessä muodostama reaktio. Lähin vastaava inhimillinen vastine toimintakyvylle on rohkeus. 
Toimintakyky on koiran kyky hallita tekojaan huolimatta siitä, että se on joutunut pelon valtaan. Toisin sanoen, koira pystyy pelostaan huolimatta toimimaan oikealla tavalla ja tarvittaessa voittamaan pelkonsa päästäkseen päämääräänsä. Koiran käsitys tilanteesta perustuu perimään ja kokemuksiin. 

+1a Kohtuullinen: Koira ottaa kontaktin kelkkaan suurestakin pelästyksestä huolimatta hyvin vähäisillä ohjaajan avuilla. Pimeässä koiraa voidaan joutua kutsumaan.

+2 Hyvä: Koira voi mennä ohjaajan taakse kelkalla, mutta ottaa nopeasti kontaktin kelkkaan ilman ohjaajan apuja ja palautuu nopeasti. Pimeässä koira etsii ohjaajan ilman apuja ja löytää ohjaajan lyhyessä ajassa. Koira toimii myös muissa osasuorituksissa järjestelmällisesti. 

+3 Suuri: Koira on rohkea, ei vetäydy kelkalla ohjaajan taakse ja ottaa heti kontaktin kelkkaan. Pimeässä työskentelee määrätietoisesti tauotta ja liikkuu rohkeasti. Toimii kaikissa olosuhteissa järjestelmällisesti ja pelottomasti. 



OMAT ENNAKKOARVIOT RITUN TOIMINNASTA LUONNETESTIÄ EDELTÄVÄNÄ ILTANA, 24.10.2015

LÄHESTYMINEN, LUOKSEPÄÄSTÄVYYS
Lähestyy iloisen kohteliaasti nuuhkien, saattaa hypätä vasten, jos ihminen on positiivisella tavalla kiinnostunut myös Ritusta. Ritu ei ole syliin pyrkivää pusuttelijatyyppiä, mutta suhtautuu kohteliaan ystävällisesti vieraisiin ihmisiin (lapsiin tottumattomana suhtautuu niihin epäluuloisesti).

LEIKKI
Ottaa lelun ärsykkeestä suuhunsa, mutta ei revi kovin voimakkasti, pureskelee ja päästää irti uhattaessa. On vähän hämillään, että pitäisikö tässä ventovieraan ihmisen kanssa leikkiä. Minun kanssa leikkii vapautuneemmin.

KELKKA
Huomaa kelkan nopeasti. Ei hauku heti, mutta aloittaa kuitenkin ehkä silloin, kun kelkka on edennyt puoliväliin. Väistää kelkkaa sivulleni ja taaksekin, mutta menee todennäköisesti melkoisen nopeasti itse katsomaan tilanteen. Olemuksessa on epävarmuutta ja jännittyneisyyttä, uskaltaa silti selvittää kelkan ja epävarmuus karisee nopeasti ja olemus rentoutuu. Ohituskerralla ei väistä kelkkaa, voi nuuhkaista ohimennen.

UHKA, PUOLUSTUSHALU
Reagoi uhkaajan lähestymiseen, pysyttelee haukkuen minun ja uhkaajan välissä, loppuvaiheessa kantti ei enää kestä ja koira väistää sivulle tai jopa taakse. Jää hieman hämillään uhkaajan luokse, sietää silittelyn, mutta ei vastaa siihen. Tulee kutsuttaessa iloisesti laukalla luokse.

HAALARI
Väistää hillitysti, katsoo haalaria kokoajan ja on heti valmis menemään katsomaan sen. Toisella kerralla nuuhkaisee haalaria, mutta ei väistä sitä.

TYNNYRI
Väistää hillitysti koko ajan tynnyriä katsoen ja voisi heti mennä katsomaan sen. Lähestyy tynnyriä ilman pelkoa. Parhaimmassa tapauksessa voi hypätä sen päälle ja tehdä jopa 2on2offit…

PIMEÄ HUONE
On ensinnäkin jo ovella sen näköisenä, että saako tuonne mennä sisään, kun ei ole annettu lupaa (ovesta kulkiessa meillä saadaan lupa). Tulee huoneessa joko suoraan minun luo tai todennäköisemmin jää nuuhkimaan muiden koirien hajuja ja ihmisiä. Ei lukkiudu tekemättömäksi, mutta ei välttämättä ole heti tulossa luokaan. Ritu toiminee tässä jokseenkin ”Meitsi pärjää kyllä.” –asenteella.

UHKA, TERÄVYYS
Haukkuu ja ilmoittelee ilman aggressiota, voi väistää aivan loppuvaiheessa. (Tai sitten se ei reagoi mitenkään, nämä ihmisten suunnilta tulevat uhkat on kaikkein vaikeimpia, minulla ei ole oikein mitään käsitystä miten Ritu näissä voisi toimia.)

LAUKAUKSET
Ritu on tähän mennessä testiä kerännyt jo sen verran kuormaa, että laukaukset aiheuttavat melko samantyyppiset hätkähdykset. Se ei liene aivan tulpat korvissa.

HERMORAKENNE
Tämä on kiintoisaa. MH-kuvauksen edellä ajattelin, että Ritu kuormittuisi testitilanteesta, mutta päinvastoin Ritu handlasi tilanteen joka suhteessa erittäin hyvin ja yllätti todella. Nyt niin ikään luonnetestin edellä mietin, että Ritu kuormittuisi tilanteessa, mutta silti on hyvät mahdollisuudet siihenkin, että Ritu on ihan lunkisti koko testin ajan. Ritulla on kyllä melkoisen hyvä palautumiskyky ja huikea tilannetaju (temperamentin vilkkaus taustalla?), joten paha sanoa. Ehkä kallistun tässä kuitenkin enemmän siihen olettamukseen, että Ritulla luonnetestin kuorma näkyy.


OMA ARVIO ARVOSTELUSTA LUONNETESTIÄ EDELTÄVÄNÄ ILTANA, 24.10.2015

Toimintakyky +2 Hyvä
Terävyys +3 Kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua / +1 Pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu +3 Kohtuullinen, hillitty / +1 Pieni
Taisteluhalu +2 Kohtuullinen
Hermorakenne +1 Hieman rauhaton
Temperamentti +3 Vilkas
Kovuus +3 Kohtuullisen kova / +1 Hieman pehmeä
Luoksepäästävyys +3 Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus ++ Laukauskokematon
Yhteensä 205/185

MIKSI NÄIN?

TOIMINTAKYKY
Ritu toiminee sekä kelkalla, että pimeässä. Ritu on rohkea ja topakka koira, joka ei jähmety paikalleen, vaan toimii ja ottaa uhkiin nopeasti kontaktia ilman minun apuani, eikä lamaannu tekemättömäksi. Luonnetestissä Ritun toimintakykyä voi alentaa se, että pimeässä huoneessa se ei välttämättä koe tarpeelliseksi etsiä minua heti käsiinsä, vaan voi jäädä nuuhkimaan omiaankin ja joudun kutsumaan sitä.  

TERÄVYYS JA PUOLUSTUSHALU 
Ritussa lienee jonkin verran terävyyttä ja puolustushalua, mutta sellainen tunne minulla on kuitenkin, että sen kantti ei näissä tilanteissa ihan riitä loppuun asti. Ritu huomaa uhkat nopeasti. Se ei jähmety paikalleen, mutta sen kantti ei välttämättä kestä loppuun asti, vaikka alkuun näyttää siihen merkkejä kyllä varmasti. Aika näyttää antaako ohjat kuitenkin mieluiten minulle.

TAISTELUHALU 
Uskoisin, että Ritu tarttuu leluun kyllä, mutta vahvaa taistelua ei välttämättä nähdä. Ritu leikkii kyllä hyvin ja on aktiivinen, mutta ei välttämättä lähde vieraan kanssa riepomaan lelua kunnolla. Ritu taistelee kuitenkin lisänä ainakin kelkalla, ehkä myös pimeässä, vaikkei välttämättä koekaan tarpeelliseksi tulla pimeässä luokseni.

HERMORAKENNE
Ritu on kahtia jakoinen persoona. Aktiivisen, reippaan ja toimeliaan kuoren alla on rauhallinen ja varma koira, joka ei vähästä hätkähdä ja joka osaa rauhoittua melkein tilanteessa kuin tilanteessa (paitsi silloin kun tarjoillaan ruokaa…). Arkihermot lienevät lähellä +2, mutta luonnetestin jatkuvat paineistukset jättänevät siihen kuitenkin siten kuormaa, että hermot menevät +1. Ritun hermorakenne siis lienee siellä tasapainoisen ja hieman rauhattoman rajoilla, mutta veikkaanpa, että se kallistuu huomenna sinne hieman rauhattoman puolelle. Arjessa se ei hätkähdä juuri mitään, mutta aivan sellainen mummunsa Lunan kaltainen viilipytty se ei kuitenkaan ole, joskin lähellä siellä mennään. 

TEMPERAMENTTI
Veikkaan, että Ritun vahvuus on nimen omaan vilkkaudessa, yllätys yllätys. Se huomioi ympäristön asiat nopeasti ja myös ilmoittaa niistä (vaikka laumamme hälyttäjä onkin selvästi Ursa). Se toimii oikein, palautuu nopeasti ja sillä on erinomaisen hyvä kyky kartoittaa tilanteet oikealla tavalla. 

KOVUUS
Ritulla ei säikähdykset jää päälle (sikäli mikäli se edes juuri säikähtelee). Se on myös ihmiselle kohtalaisen kova, eikä ollenkaan niin nöyrä kuin Ursa tai Luna esimerkiksi. Kovuuden suhteen en osaa kuitenkaan ihan yksiselitteisesti sanoa. Äkkiseltään sanoisin, että Ritu on kohtuullisen kova koira, eikä muistele asioita jälkeenpäin. Pehmeyttäkin siinä kyllä on, joten paha kallistua isommin kumpaankaan suuntaan. 

LUOKSEPÄÄSTÄVYYS
Luoksepäästävä neitokainen lienee kyllä, se lähestyy vierasta ihmistä iloisesti ja saattaa hypätä vasten. Liian tungettelevaa kopelointia se saattaa väistää. Lapsia kohtaan on toistaiseksi ainoat epävarmuudet.

LAUKAUSPELOTTOMUUS
Menee kokemattomuuden puolelle. Varmaan vähän hätkähtää ja herää, muttei varsinaisesti säikähdä tai lakkaa toimimasta.

Ei kommentteja: