keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Pompen taudin geenitestien tuloksia.

Eilen postilukusta tipahti uusi Reviiri, jonka terveystuloksia selatessani huomasin uusia ja Omituisesta näkökulmasta varsin tervetulleita Pompen taudin geenitestin tuloksia, joista tosin Sarrin tuloksesta olinkin jo tietoinen.

u. Fjällfarmens Sarri S30119/97 (i. Kievraduv'va Manuel, e. Saike) - terve
n. Kukkipun Varri FIN35220/02 (i. Pilvipolun Simeon, e. Huhtun Gaissa) - terve
u. Nutukas Gimis FIN33728/00 (i. Taapanterin Arska, e. Nutukas Zupukka) - terve

Polveutumisen perusteella terve pentue
i. Nutukas Gimis (A) x e. Kukkipuun Varri (A)
s.19.9.2005 Kukkipuun Goatnil, Gieva, Guorru, Guorvil, Guovda

Omituisen Sienisaaliin isä Kukkipuun Guorvil FIN47948/05 on siis polveutumisen perusteella terve ja koska emä Nutukas Ursula ER42649/05 on geenitestattu tuloksella terve, niin tämä yhtälö tarkoittaa, että koko Omituinen Sienisaalis on polveutumisen perusteella terve Pompen taudin suhteen.

"Pompen tauti on suomenlapinkoirilla, ruotsinlapinkoirilla ja lapinporokoirilla esiintyvä glykogeeniaineenvaihdunnan sairaus. Sairaus ilmenee mm. oksentamisena, lihasheikkoutena sekä huonona rasituksensietokykynä tai heikkona kasvuna. Tauti periytyy autosomaalisesti peittyvästi." (MyDogDNA-terveyspassi)

"Koirilla Pompen tauti ilmenee mm. hidastuneena kasvuna, toistuvana liman oksentamisena, etenevänä lihasheikkoutena ja jatkuvana läähätyksenä. Tautiin liittyy myös käänteis virtaus ruoansulatuskanavassa, johtuen laajentuneesta ruokatorvesta sekä sydänpoikkeavuuksista.

Sairauden ensioireet puhkeavat noin seitsemän kuukauden ikäisillä pennuilla. Koska sairaus on etenevä, siitä kärsivät koirat joko kuolevat tai lopetetaan yleensä ennen kahden vuoden ikää. Koirien Pompen tautiin ei ole hoitoa." (Lappalaiskoirat ry)

POLVEUTUMISEN PERUSTEELLA POMPEN TAUDIN SUHTEEN TERVEET OMITUISET PENTUEET

i. Fjällfarmens Sarri (A) x e. Nutukas Illusia (A)
s.17.6.2009 Omituinen Källeröinen, Metsähippa, Ohtonen, Pihkakinttu

i. Kukkipuun Guorvil (a) x e. Nutukas Ursula (A)
s.3.12.2012 Omituinen Tunturirisakas, Miilumaljakas, Hallahiippo, Patinanastakka

Ei kommentteja: