torstai 26. kesäkuuta 2014

Lunan ohutneulanäytteiden tulos.

Sain eilen sähköpostitse eläinlääkäriltä patologin vastauksen Lunan (Nutukas Illusia) ohutneulanäytteistä, jotka otettiin reilu viikko sitten 17.6. Keravan Animagissa. Etujalan uudismuodostuma vaikuttaisi kuulemma olevan hyvänlaatuinen rasvakudoskasvain. Sen sijaan leuan uudismuodostuma on harmittavaa kyllä potentiaalisesti pahanlaatuinen. Nyt mennään sitten suositusten mukaan eli leuan patti poistetaan kirurgisesti riittävillä marginaaleilla ja lähetetään patologille tutkittavaksi kasvaimen luokittelemiseksi.

Näissä 12-vuotis synttäripäivänä otetuissa kuvissa kasvain näkyy leuan keskellä vasemmalla puolella.


Katselmus 2014.

Patologin lausunto alla, jonka perässä kyllä pysyin, mutta jos joku ymmärtää tämän tarkemmin, niin saapi suomennella.

Cytological examination

Cytology:
6 x smears (stained with May Grunwald Giemsa) were submitted for cytological interpretation.
Right axilla: 3 x smears display a low cell yield comprising small groups of well-differentiated lipocytes.
Lower jaw: 3 x smears display a moderate cell yield coprising roundish mast cells with fairly uniform centrally located around nuclei and abundant cytoplasmic metachromatic granules.

Conclusion:
Right axilla: normal fat tissue consistent with lipoma.
Lower jaw: mast cell tumour.

Comments:
The histologic grade and surgical margins (significant prognostic indicators) of this mast cell tumour can only be determined on the basis of additional histopathological examination.

Varasin heti patologin lausunnon saamisen jälkeen Lunalle leikkaustarkistusajan eiliselle iltapäivälle, jonka yhteydessä arvioitiin leikkaukseen tarvittava aika sekä otettiin verinäyte, josta tutkittiin perusveriarvot. Odotushuoneessa Lunaa rapsutellessani käteeni osui mamman niskasta pieni noin nuppineulanpään kokoinen kova tumma patti, jonka muistin kyllä heti aikaisemminkin huomanneeni, mutta jonka olin onnistunut unohtamaan kokonaan. Näytin muutoksen eläinlääkärille ja se tullaan poistamaan samalla tuon leuan muutoksen kanssa. Sen sijaan oikean etujalan rasvapattia ei operoida, siitä ei ole ainakaan toistaiseksi Lunalle mitään haittaa ja poistamisen jälkeen tuollaiset rasvapatit kuulemma uusivat nopeasti ja usein myös aikaisempaa isompina, joten ainakaan tässä vaiheessa siihen ei tulla koskemaan. Sen sijaan tuo leuan alla oleva mastsolukasvain on sen verran hankalassa paikassa (ei irtonaista nahkaa ympärillä), että se tulee vaatimaan riittävien marginaalien kanssa ison leikkauksen. Todennäköisesti Lunalta joudutaan siirtämään nahkaa kaulan alueelta asti, mutta eläinlääkäri sanoi, että tilanne ratkeaa siinä vaiheessa, kun Lunan karvat on ajettu ja eläinlääkäri pääsee paremmin suunnittelemaan miten leikkaus tullaan toteuttamaan.

Mastsolukasvaimet saavat alkunsa elimistön mast- eli syöttösoluista ja ne ovat koiran yleisimpiä ihokasvaimia. Ne jaotellaan nykyään kuulemma kahteen eri luokkaan, joista toiset ovat niin sanotusti kiltimpiä ja lähettävät harvemmin etäpesäkkeitä ja toiset ovat aggressiivisempia, ilmaantuvat nopeammin, kasvavat ja usein myös lähettävät etäpesäkkeitä lähinnä maksaan tai pernaan. Lunan kasvain on onneksi kasvanut hitaasti ja ollut melkoisen samanlainen jo pitkään. Katselin Lunasta ottamiani kuvia ja jo rapiat pari vuotta sitten helmikuussa 2012 joissain kuvissa tuo leuan patti näkyy, joten mistään nopeasta muutoksesta tässä ei puhuta. On oletettavaa, että Lunan leuan alla oleva mastsolukasvain kuuluu tähän kiltimpään ryhmään, mutta varmuus tästä saadaan vasta leikkauksen jälkeen, kun leuan kasvain on saatu tutkittua ja luokiteltua patologin toimesta.

Löysin Saana Yli-Rantalan eläinlääketieteen lisensiaatin tutkielman koiran mastsolukasvaimista vuodelta 2010.
Lisensiaatintutkielma, Saana Yli-Rantala: Koiran mastsolukasvaimet - kirjallisuuskatsaus

Leikkaustarkastus. Lunan yleisvointi hyvä.
Uudismuodostumat:
- Leuan alla n. 1cm kokoinen karvaton, ihosta ulkoneva uudismuodostuma, joka ohutneulanäytteen perusteella mastsolukasvain.
- Niskassa n. 2mm kokoinen pigmentoitunut uudismuodostuma.
- Oikeassa etujalassa n. 2cm alustassaan tiiviisti oleva uudismuodostuma, joka ohutneulanäytteen perusteella rasvakudoskasvain.

Lunasta otettiin verinäyte, josta tutkittiin maksa- ja munuaisarvoja, verensokeri, totaaliproteiinit, albumiini, globuliinit, tulehdussolut (totaalivalkosolut), punasolujen tilavuusosuus (hematokriitti) ja elektrolyytit.

Verinäytteen tulokset sain sähköpostitse jälkikäteen ja lisäksi näistä tuloksista soitettiin minulle hoitajan toimesta heti eilen ja tänään vielä juttelin myös eläinlääkärin kanssa. Veriarvot ovat muutoin kaikkiaan viitearvoissa, mutta toinen maksa-arvo Alat on lievästi kohollaan. Keskustelimme tästä eläinlääkärin kanssa, sillä tietysti itse onnistuin huolestuttamaan itseni sillä, että Lunan leuan mastsolukasvain on nyt lähettänyt etäpesäkkeitä maksaan. Mistään tälleisesta ei kutenkaan välttämättä ole kyse. Ensinnäkin Lunan arvo on kuulemma vain lievästi kohollaan (usein kohonneet maksa-arvot huitelevat useammissa sadoissa esimerkiksi 400 ja 500 huitteilla) ja arvo on kaikkiaan hyvin epäspesifi ja voi nousta esimerkiksi silloin, jos koiralla on vaikka hammaskiveä tai suolisto-ongelmia. Helsingin Yliopistossa on tehty koirien maksatutkimusta, jossa terveillä lapinkoirilla tuntui olevan maksa-arvot ihan normaalisti viitearvojen yläpuolella, joten tästäkin voi olla kyse. Maksan vajaatoiminta taas oirehtisi myös sillä, että veren proteiiniarvot laskisivat, lisäksi koira juo ja pissaa paljon ja voi oksennella. Mitään tällaisia normaalista poikkeavia oireita Lunalla ei ole ollut. Tässä vaiheessa maksa-arvon lievästä kohonneisuudesta ei siis kannata huolestua liikaa. Tuota maksa-arvoa olisi tarkoitus kontrolloida 2-3kk päästä, kun leikkauksesta ja sen yhteydessä annetusta anestesiasta on riittävän kauan.

Lunan verinäytteen tulokset alla, viitearvot suluissa.

Hkr     45 (37-55)
Leuk     11,1 (6-12)
Na     156 (144-160)
K     4,6 (3,5-5,8)
Cl     115 (109-122)
Prot     63 (52-82)
Alb     29 (22-39)
Glob     34 (25-45)
Urea     7,8 (2,5-9,6)
Krea     116 (44-159)
Gluk     5,29 (3,89-7,94)
Alat     186 (10-100)
Afos     89 (23-212)

Toivotaan, että kaikki menee Lunalla leikkauksen osalta hyvin ja että kasvain osoittautuu kiltimmäksi versioksi.

5 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Kyllähän nämä aina laittavat jännittämään ja huolestumaan, mutta niinkuin itse totesit, toivottavasti ei ole aihetta sen suurempaan murehtimiseen, kun kerran patti ei ole sen ärhäkämmin lähtenyt kasvamaan. Tsemppiä mummukoiralle leikkaukseen!!

Elina kirjoitti...

Voi että, sellaisia uutisia sieltä sitten tulikin näytteistä. Tuo rauhallinen kasvu ja samanmoisena pitkään pysyminen kuulostaa tosiaan tosi lupaavalta, samoin kuin se, miten hyväkuntoinen mummukkainen Luna on muutenkin. Tsempit Lunalle ja siulle, Susanna!

Rohto ja Ravja kirjoitti...

Kyllähän tuollaiset tulokset huolestuttaa ja säikäyttää, toivotaan näillä selvitään ja leikkaus lopputuloksineen menee parhaalla mahdollisella tavalla. Halit, tsempitykset ja Lunalle paljon rapsutuksia <3

-K kirjoitti...

Ei tuo patti ainakaan kuulosta ärhäkkäältä versiolta. Sillä jos se olis ärhäkkä versio, voisi luulla, että se olisi jo silloin pari vuotta sitten alkanut lähetellä pesäkkeitä ja nyt oltaisiin ihan erissä tilanteessa. Tsemppiä sinne teille leikkaukseen ja tosiaan toivotaan parasta! Rapsutuksia Lunalle! :)

sosuka kirjoitti...

Nuin minäkin sen Katja ajattelin, vaikka mulla ei ole ollut mitään läheisempää kokemusta kasvaimista noin ylipäätään eli en tiedä niiden mekanismeistä kovinkaan paljoaa. Lähinnä maalaisjärjellä yritän ajatella tätä ja miettiä, että suotta tässä liikaa huolestumaan, kun Luna on kuitenkin pirteä, iloinen ja hyväkuntoinen - vaikka ei enää ihan nuori olekaan.

Toivon parasta, vaikka en kieltämättä ihan osaa olla koko aikaa puhtaasti vain rauhallisin mielin.

Kiitokset tsempityksistä ja mammalle laitetaan rapsutukset eteenpäin kaikilta. :)