maanantai 11. maaliskuuta 2013

Ohtonen Pohjolan Sanomissa.

"Rohto laittoi hirvaat järjestykseen paimenkokeessa."

Rohto on upeasti sujuneen poropaimennuskokeen oheen kerinnyt tekemään laajempaakin peeärrää. Ohtonen on päässyt Pohjolan Sanomissa lauantaina 9.3. julkaistuun poropaimennustapahtumasta kertovaan juttuun sekä kuvin, että sanoin. Ohessa lainauksia artikkelista (Greta Virranniemi).

"Lapinkoira Rohto odottelee vuoroaan porojen keskellä. Koira vilkaisee kysyvästi omistajaansa Marika Niemelää, sitten poroja.
Testin alussa koiran täytyy odottaa nätisti aidassa porojen keskellä, kunnes tuomarit antavat luvan lähestyä paimennettavia. Kun koira pääsee paimentamaan, sen pitäisi pyörittää poroja ympäri aitaa eikä se saisi hajottaa tokkaa tai ottaa yhtä poroa silmätikukseen.
Niemelä viittaa Rohdon porojen suuntaan. Koiran pitkä turkki lepattaa, kun se sinkoaa hirvaiden perään.
- Raaauhallisesti, Niemelä painottaa ensimmäistä vokaalia.
Koiran vauhti hiipuu, porotkin rauhottuvat hieman. Yksi hirvas eksyy tokasta. Paimen kiertää sen taakse, palauttaa harhailijan laumaan.
- Tulehan tänne.
Rohto kipittää omistajansa luo. Matkalla koira heittää kaihoisan katseen porojen perään, mutta kuuntelee omistajaansa.
- Tällä koirallahan menee hyvin, kehutaan yleisössäkin."

"Rohto pääsee vielä kertaalleen porojen perään. Aidan päädystä avataan portti ja koira ajaa porot kirnuun. Vaikka hinkua hirvaiden perään olisi, Rohto kipaisee käskystä omistajansa tykö. Koira ei saa seurata poroja portista.
Tuomarit arvioivat koiran ja ohjaajan yhteistyötä sekä koiran itsevarmuutta, fyysistä kuntoa, paimennusvaistoa ja käyttäytymistä aggressiivista poroa kohtaan.
Koe keskeytetään, jos koira on aggressiivinen, karkaa, ei osoita kiinnostusta poroihin tai ei ole hallinnassa. Tällöin paimenkokelas ei läpäise testiä.
Testin selvittäneet koirat voivat osallistua ensi vuonna poropaimennuskilpailuun."


Ei kommentteja: